Menu

10 jaar Wing

Daarom organiseren we een reeks aan bijeenkomsten op het raakvlak van passie en werk met collega’s binnen en buiten Wing.

Scherp aan de wind

Vaak begeleidt Wing trajecten die lenigheid vragen van de betrokken partijen. Het doel staat vast, maar om er te komen is koersvastheid niet het enige dat telt. Het tij kan verlopen, bakens worden soms verzet en regelmatig blijkt de wind uit een andere hoek te waaien. Naast stuurmanskunst, vraagt dit om improvisatievermogen. Doorwinterde zeelieden die zij zijn, nodigen Joost Tersteeg en Ytsen Deelstra een klein gezelschap uit aan boord van zeiljacht Ladigue om samen de kunst van het navigeren te beoefenen.

De kunst van het navigeren

Net als in ons normale werk, draait het tijdens dit bijzondere avontuur om het verbinden van mensen en ideeën en is het zaak tegelijkertijd de handen uit de mouwen te steken. Ladigue is een zeegaand, 46-voets stalen zeiljacht, ontworpen door H. Lemstra en gebouwd in 1992 door GM Yachting in Stellendam. Aan boord is naast schipper Joost en stuurman Ytsen ruimte voor 3 á 4 bemanningsleden: mensen met zeebenen, meer in overdrachtelijke dan in letterlijke zin, die organisaties aansturen en gewend zijn de koers uit te zetten, ook bij nacht en ontij.

Dit bijzondere gezelschap steekt op een mooie voorjaarsdag van wal. Nadat de uiterton is gepasseerd en de zeilen getrimd, is er tijd voor een goed gesprek. Dat zou kunnen gaan over de uitdagingen die organisaties ondervinden om invulling te geven aan hun rol in een samenleving die zich kenmerkt door grote en snelle veranderingen. Het valt ons op dat deze dynamiek zich steeds vaker vertaalt in veranderkundige opgaven binnen zo’n organisatie zelf. De effectiviteit van het opereren naar buiten toe blijkt vaak samen te vallen met het vermogen om binnenshuis flexibel, lerend en reflexief te zijn. Wij zien parallellen met het adaptief vermogen dat goed zeemanschap vraagt!

Na veilig in de haven te zijn weergekeerd en vanuit de kombuis goed gevulde glazen en dampende borden zijn rondgegaan, komen de sterke verhalen los. Veel te snel breekt dan het moment van ontschepen aan. Met de wind nog in de haren en een licht golvende tred, gaat ieder zijns weegs …

Neem voor meer informatie contact op met Joost Tersteeg (joost.tersteeg@wing.nl) of Ytsen Deelstra (ytsen.deelstra@wing.nl).