Menu

Actualiteiten

2e DAC Meeting: 6 oktober 2017 - Den Haag

Ook  in  het najaar van 2017 was er een bijeenkomst van de Dutch Arctic Circle, vrijdag 6 oktober. De DAC wil in de komende periode meer concrete resultaten bereiken: nationaal én internationaal. Zo zijn ISO standaarden, een update van het Arctic Operations Handbook en het leveren van een bijdrage vanuit Nederland aan internationale Arctische events genoemd als mogelijke DAC-producten. Tijdens de DAC-bijeenkomst op 6 oktober is er ook aandacht voor de resultaten van de 2 Degrees terugkom-middag van donderdag 14 september as.

Permafrost in het nieuws

De mogelijk verstrekkend gevolgen van het smelten van de permafrost is groot nieuws. Een team van Nederlandse onderzoekers en journalisten hebben in het noorden van Alaska de gevolgen van nabij bestudeerd. De grote zorgen komen voort uit het feit dat het ontdooien van de permafrost de klimaatverandering versnelt.    

Aandacht voor zwerfvuil op Spitsbergen

Mede DAC initiator en lid van het eerste uur Wouter Jan Strietman (WECR) en Eelco Leemans hebben gedurende een onderzoeksreis in juni naar Spitsbergen en Jan Mayen het afval op de stranden verzameld en geanalyseerd. De regio lijkt een hotspot te zijn waar het afval vanuit verschillende richtingen zich concentreert. Zelfs meer dan langs ons Noordzeestrand. Veel van het afval bleek visserij of scheepvaart gebonden. Het ministerie van buitenlandse Zaken heeft deze studie financieel gesteund. Tijdens de Arctic Circle event in oktober organiseert BuZa een breakoutevent juist over dit thema. Voor resultaten van de tocht zie:

 


 

 

Bekijk de Dutch Arctic Circle Poster: 

> download poster|

 

Meld je ook bij onze LinkedIn Group!

Contact
Voor meer informatie neem contact op met Ronald Lanters (M 06 21515434) of Simone Mink