Actualiteiten
Banken en verzekeraars naar smeltend Spitsbergen
Hoe kunnen Nederlanders financieel worden geholpen bij het duurzaam maken van hun huis? Deze vraag staat centraal tijdens een nieuwe expeditie dit voorjaar naar de Noordpool. Dertig bestuurders van banken en verzekeraars stappen daarvoor volgende week op het schip Rembrandt van Rijn, samen met poolreiziger Bernice Notenboom.
> Naar NOS artikel
Veel vroeger lente in het noordpoolgebied
Nieuwsbericht van KNMI - 10 april 2018: Het Arctische gebied warmt twee tot drie keer zo snel op als de rest van de wereld. Deze razendsnelle opwarming heeft allerlei gevolgen, onder andere voor de flora en fauna in het hoge noorden. Vooral de verandering van de seizoenscyclus en het eerder intreden van de lente zal vrijwel alle planten en dieren beïnvloeden.
> Naar KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja
Verbied stookolie op de nieuwe noordelijke routes (© nrc.nl)
Nu varen in een opwarmend Poolgebied aantrekkelijker wordt, stijgen de milieurisico’s. Een verbod op zware stookolie als scheepsbrandstof is daarom nodig, menen Eelco Leemans c.s.
> Lees het gehele opinie verhaal op nrc.nl
Nieuwsbericht KNMI: Noordpool gebied kleurt groen
Het noordpoolgebied warmt razendsnel op, zee-ijs trekt zich steeds verder terug, en het regent er steeds vaker. Op het land leiden deze veranderingen tot een invasie van grassoorten die steeds vaker de oorspronkelijke korstmossen verdringen. En niet alleen het land wordt zo steeds groener, maar ook in de oceaan hebben de klimaatveranderingen grote gevolgen.
> lees hier meer...
Rapport over infrastructuur Nederlands onderzoek op Noord- en Zuidpool
Versterk de Nederlandse wetenschappelijke infrastructuur in de poolgebieden; ondersteun en verbind Nederlands polair onderzoek door de opzet van een Nederlands Polair Onderzoeksinstituut. Daarvoor moet het budget voor het Nederlands Polair Programma omhoog en moet de financiering van de polaire infrastructuur voor langere termijn zeker zijn. Dat is de kern van het advies van de Commissie Polaire Infrastructuur.
> lees hier meer...
> download rapport (pdf)
2e DAC Meeting: 6 oktober 2017 - Den Haag
Ook in het najaar van 2017 was er een bijeenkomst van de Dutch Arctic Circle, vrijdag 6 oktober. De DAC wil in de komende periode meer concrete resultaten bereiken: nationaal én internationaal. Zo zijn ISO standaarden, een update van het Arctic Operations Handbook en het leveren van een bijdrage vanuit Nederland aan internationale Arctische events genoemd als mogelijke DAC-producten. Tijdens de DAC-bijeenkomst op 6 oktober is er ook aandacht voor de resultaten van de 2 Degrees terugkom-middag van donderdag 14 september as.
- Verslag Netwerk-meeting 6 oktober 2017 (pdf)
- Arctic marine litter action plan (pdf)
- Dutch polar station housing funding request (pdf)
- Ice whale project (pdf)
- POAC 2019 (pdf)
- Meer informatie in DAC-update september 2017 (pdf)
Permafrost in het nieuws
De mogelijk verstrekkend gevolgen van het smelten van de permafrost is groot nieuws. Een team van Nederlandse onderzoekers en journalisten hebben in het noorden van Alaska de gevolgen van nabij bestudeerd. De grote zorgen komen voort uit het feit dat het ontdooien van de permafrost de klimaatverandering versnelt.
- KNMI: smeltende permafrost draagt bij aan opwarming
- NOS: Dooiende permafrost een reis naar het einde van de wereld
Aandacht voor zwerfvuil op Spitsbergen
Mede DAC initiator en lid van het eerste uur Wouter Jan Strietman (WECR) en Eelco Leemans hebben gedurende een onderzoeksreis in juni naar Spitsbergen en Jan Mayen het afval op de stranden verzameld en geanalyseerd. De regio lijkt een hotspot te zijn waar het afval vanuit verschillende richtingen zich concentreert. Zelfs meer dan langs ons Noordzeestrand. Veel van het afval bleek visserij of scheepvaart gebonden. Het ministerie van buitenlandse Zaken heeft deze studie financieel gesteund. Tijdens de Arctic Circle event in oktober organiseert BuZa een breakoutevent juist over dit thema. Voor resultaten van de tocht zie: