Bodem en water als basis voor planvorming: hoe dan?

Het levende bodem- en watersysteem is letterlijk de basis voor ons ruimtegebruik. Voor de grote opgaven van klimaatadaptatie, biodiversiteit, voedselzekerheid en een veilige, prettige woon- en leefomgeving is doorgronden van dat systeem een voorwaarde om goede plannen te maken.

In deze module gebruiken we de Handreiking ‘Water en Bodem sturend, hoe dan?’ (College van Rijksadviseurs, 2023) om vanuit de lange termijn te kijken naar een verstandige koers voor de korte termijn. We doen dit aan de hand van een concreet voorbeeldgebied, de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen.

Als intermezzo in het dagprogramma maken we met behulp van serious games nader kennis met bodem, water en ruimte in de praktijk.

Waterschappen zijn belangrijke partners in gebiedsprocessen. Zowel om kennis in te brengen, als om de brug te slaan tussen beleid en uitvoering. Waterschap Vallei en Veluwe heeft daarvoor een Blauwe Omgevingsvisie opgesteld. We verkennen hoe zo’n regionale visie behulpzaam is voor lokale keuzes.

Door de dag heen passen we opgedane inzichten toe op een aantal gebiedspraktijken van deelnemers. Hierbij verkennen we zowel inhoudelijke inzichten als hoe die naar beleid kunnen worden vertaald.

Leerdoelen

  • Je leert hoe je langetermijnklimaateffecten kan verbinden met ruimtelijke beleidskeuzes en hoe de verantwoordelijkheden van verschillende overheden hierin verdeeld zijn
  • Je krijgt inzicht in de impact van verschillende bovengrondse ontwikkelingen op de ondergrond en bodemkwaliteit
  • Je verkent wat het principe ‘bodem en water als basis’ betekent in je eigen werkpraktijk

Docenten

Jannemarie de Jonge, Wing; met medewerking van Paul van Eijk, Waterschap Vallei en Veluwe en lector duurzame watersystemen; Jurriënne Heijnen, stedebouwkundige bij H+N+S en College van Rijksadviseurs en Mathieu Schouten, landschapsarchitect, coördinator leefomgeving Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen

Doelgroep

Voor iedereen die in zijn werkpraktijk in aanraking komt met het principe ‘bodem en water sturend’ en op zoek is naar concrete handvatten om dit toe te passen.

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 22 november 2024, 9.00u – 17.00u
Tijdsinvestering: 1 dag
Locatie: Wing, Bennekomseweg 43, Ede
Prijs: €750,- excl. BTW en incl. locatie, catering en materialen

Aanmelden

! Meld je je in oktober nog aan voor deze training, dan maak je gebruik van de early bird korting van 50 euro. Deze wordt automatisch verrekend op de factuur.

Voor meer informatie of vragen: neem contact op met Céline Hoon via [email protected] of 0318- 88 40 42.