Praat mee over windenergie

Hoe kan de ruimtelijke planning van windparken op een rechtvaardige manier vorm krijgen? Met die vraag gaat Wing, in opdracht van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, aan de slag. Daarbij willen we leren van ervaringen van verschillende mensen. Iedereen is welkom. Doe je mee?

De aflopen jaren zijn op veel plekken in Nederland nieuwe windparken gebouwd. Dit ging vaak gepaard met protesten. Niet iedereen zit te wachten op grote molens in de woon- en leefomgeving. Als overheden en ontwikkelaars plannen maken, moeten zij de omgeving daarbij betrekken. Toch ontstaan vaak gevoelens van machteloosheid en onrechtvaardigheid in deze processen. Zijn de keuzes rechtvaardig? En is iedereen op een rechtvaardige manier bij het besluit betrokken?

Praat en denk mee!

Wat ervaren mensen als ‘rechtvaardig’ en waarom? In socratische gesprekken onderzoeken we samen wat we denken en waarom. We luisteren naar elkaar zonder te oordelen. Tijdens de gesprekken gaan we op zoek naar onderliggende waarden op gebied van windenergie. Je eigen ervaring staat daarbij centraal. Wat rechtvaardige windenergie is, kan voor iedereen anders zijn. We gaan dus niet op zoek naar gezamenlijke oplossingen.

Wij zijn op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een gesprek over windenergie. Woon je bijvoorbeeld bij een windturbine in de buurt, werk je ermee of spreekt het onderwerp je gewoon erg aan? Iedereen is welkom om mee te praten! We doen dit in groepen van ongeveer acht deelnemers.

Met de uitkomsten van dit onderzoek willen we beleidsmakers, projectontwikkelaars en andere partijen meer inzicht bieden in de belevingen van rechtvaardigheid rond windenergie, zodat ze dit kunnen toepassen in nieuwe projecten.

Meld je aan

Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via dit formulier. De gesprekken vinden plaats op

  • 28 mei, van 15:30 tot 17:30 uur, in Ede
  • 28 mei, van 19:00 tot 21:00 uur, in Ede

Kun je niet op deze datum? Laat het weten, dan zoeken we een ander moment dat wel past.
Deelnemers ontvangen een reiskostenvergoeding.
Heb je nog vragen? Neem contact op met Stef Tomesen: [email protected] | 06 250 36 840.

Stimuleringsfonds

Wing doet dit onderzoek in opdracht van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.

Samenwerkingspartners