Henk Smit

“Wat me boeit is het verbinden van inhoudelijke ambities, bestuurlijke realiteit en een handige procesorganisatie”

Henk is in zijn element in processen met bestuurlijke spanning. Hij werkt aan vertrouwen tussen stakeholders en weet ruimte te scheppen voor creativiteit en vernieuwing. Dat leidt tot gezamenlijk resultaat in beleid én uitvoering. Overheden en bedrijfsleven weten hem in deze rol goed te vinden.

“Wat me boeit is het verbinden van inhoudelijke ambities, bestuurlijke realiteit en een handige procesorganisatie. Zo werkte ik van 2013 tot en met 2017 als programmamanager Ecologie en Economie in Balans in de Eemsdelta. Ook was ik omgevingsmanager in het programma Eems-Dollard 2050 en leidde ik in 2019 de evaluatie van dit programma. In 2020 begeleid ik de partijen om samen met experts de langetermijnstrategie te actualiseren.

Ik richt me vooral op vraagstukken in de werkvelden natuur en watermanagement, waarin samen de strategie moet worden uitgestippeld. Daarin ben ik breed inzetbaar en bouw ik voort op het vele advies- en managementwerk bij Wing en in eerdere functies bij de rijksoverheid.

In 2006 richtte ik met Jannemarie de Jonge, Dorien Brunt en Joost Tersteeg ons bureau Wing op. In mijn vrije tijd vervul ik enkele maatschappelijke functies op het gebied van internationale natuurbescherming. Ik help onder andere bij het ontwikkelen van het privaat gefinancierde reservaat Faia Brava in Portugal.”